Naslovnica | English | Magyar | Italiano
Psihijatrija Novosti | Najave | Psihijatrija Arhiv | Foto galerija

Virovitica Pakrac Nova Gradiška Požega Našice Slavonski Brod Osijek Vinkovci Vukovar
pretraga po karti klikom na grad

Novosti
Psihijatrija - novosti
Najave
Psihijatrija - buduća događanja
Arhiv
Starije novosti i događanja
Arhiv
sadržaja
Odjeli psihijatrije
pri općim bolnicama
Slavonski susjedi
Odjeli psihijatrije izvan Slavonije
Grane psihijatrije
Bibliografija
Statistika
Različiti statistički podaci
Press Clippings
Psihijatrija i mediji
Liječnička drustva
Pregled liječničkih i srodnih drustava
Adresar
psihijatrijskih ustanova
Sponzori i donatori
Linkovi
ImpressumMarketingPliva d.d.
Digg   StumbleUpon   Facebook   Del.icio.us   Croportal       Ispiši   Preporuči

25.3. Naklada Slap - edukacija (SKID-I, SKID-II)

Arhiv   |     |   05.02.2011.

Opis:  

SKID-I je polustrukturirani intervju za dijagnosticiranje poremećaja na Osi I DSM-a-IV koji je načinjen za upotrebu u kliničkim uvjetima s ciljem postizanja standardizirane procjene. Namijenjen je ispitivanju odraslih osoba, starijih od 18 godina, ali se uz manje izmjene može rabiti i kod adolescenata.

SKID-I je načinjen tako da pitanja otprilike slijede diferencijalno-dijagnostički postupak iskusnog kliničara. U Priručniku za uporabu nalaze se pitanja koja kliničar postavlja pacijentu i detaljne upute za «preskakanje» pitanja, stabla odlučivanja (kada daljnji tijek intervjua ovisi o ranijem odgovoru pacijenta), razna dodatna pitanja, te posebne upute za svaki sklop SKID-a-I. Predviđeno je i ocjenjivanje Osi IV (klinički značajni psihosocijalni ili okolinski problemi) i Osi V (Ljestvica opće prosudbe funkcioniranja-GAF ljestvica) DSM-a-IV.

 

SKID-II je polustrukturirani dijagnostički intervju za procjenu 10 poremećaja ličnosti s Osi II iz DSM-IV, te depresivnog, pasivno-agresivnog i nespecifičnog poremećaja ličnosti. Može se koristiti za postavljanje dijagnoze na Osi II, bilo po kategorijama (prisutna ili odsutna), bilo dimenzijski (bilježeći broj kriterija ocijenjenih s «3» za svaki od poremećaja).

Namijenjen je ispitivanju odraslih osoba, starijih od 18 godina, ali se uz manje izmjene može rabiti i kod adolescenata. Najčešće se SKID-II primjenjuje nakon ocjenjivanja SKID-a-I ili nakon nestrukturiranog kliničkog intervjua kojim se utvrđuju poremećaji na Osi I.

Najčešće se koristi cijeli SKID-II, no moguće je primijeniti i samo one odjeljke koji se odnose na poremećaje ličnosti koji su za liječnika ili istraživača od posebnog interesa.

 

Primjena ovih instrumenata je individualna i zahtijeva  uvježbavanje od strane stručnih osoba, pa je ova edukacija korisna za sve one koji tijekom svoga rada namjeravaju koristiti SKID-I i SKID-II.