Naslovnica | English | Magyar | Italiano
Psihijatrija Novosti | Najave | Psihijatrija Arhiv | Foto galerija

Virovitica Pakrac Nova Gradiška Požega Našice Slavonski Brod Osijek Vinkovci Vukovar
pretraga po karti klikom na grad

Novosti
Psihijatrija - novosti
Najave
Psihijatrija - buduća događanja
Arhiv
Starije novosti i događanja
Arhiv
sadržaja
Odjeli psihijatrije
pri općim bolnicama
Slavonski susjedi
Odjeli psihijatrije izvan Slavonije
Grane psihijatrije
Bibliografija
Statistika
Različiti statistički podaci
Press Clippings
Psihijatrija i mediji
Liječnička drustva
Pregled liječničkih i srodnih drustava
Adresar
psihijatrijskih ustanova
Sponzori i donatori
Linkovi
ImpressumMarketingLundbeck


Grad Našice


dvorac kontese Dore Pejačević

jezero ljubavi

www.mdc.hr/nasice/hr/d-pejacevic.html

www.hrt.hr/htv/hrtprodukcija/kontesadora.html


dvorac Mailath
Donji Miholjac

 

 

Dora Pejačević (* 10. September 1885 in Budapest ; † 5. März 1923 in München ) war eine kroatische Komponistin .

Sie war Tochter einer ausgezeichneten Pianistin und Sängerin, aufgewachsen im Schloss Našice , (Slawonien ), und ist die erste Frau in Kroatien , die Orchesterwerke geschrieben hat. Ihre spätromantische, sehr eigenständige Musik ist am ehesten mit derjenigen von Sergej Rachmaninow verwandt. Sie hinterließ ein reiches Opus (58 Werke), von dem leider nicht viel veröffentlicht wurde.

Prva je žena skladateljica u Hrvatskoj. Rođena je u Budimpešti 1885. godine. Djetinjstvo je provela u dvorcu u Našicama. Od majke Lille, vrsne pijanistice, pjevačice i skladateljice manjih glazbenih komada, naslijedila je sklonost prema glazbi i talent, te dobila prvu glazbenu poduku. Dora je svoju prvu skladbu napisala u 12. godini. Njezino glazbeno obrazovanje započinje u Zagrebu, a nastavilo se u Dresdenu i Munchenu. Nakon udaje 1921. godine, živi u M¸nchenu gdje ostaje do iznenadne smrti 1923. godine.

Živjela je usamljeno ne uklapajući se u aristokratsko okružje u kojem je živjela, ali koje nije odobravala. Unatoč svojoj osamljenosti dobro poznaje kretanja u suvremenoj umjetnosti svoga doba. Poznato je njezino druženje s Karlom Krausom, glasovitim austrijskim književnikom. Iza nje je ostao bogat opus (58 djela), od kojih mnoga nisu objavljena, ali se čuvaju njihovi rukopisi ("Dnevnik pročitanih knjiga").

Sahranjena je na groblju u Našicama.

U spomen sobi muzeja nalaze se eksponati vezani za Dorin život, dijelovi pokućstva iz njezine sobe, obiteljske fotografije i dokumenti, notni zapisi, dokumentacija o koncertima i malobrojni sačuvani predmeti iz posjedstva obitelji Pejačević. Posebno su vrijedni klavir i mramorno poprsje "Tuga" iz 1906. godine, koje se nekad nalazilo u njezinoj sobi.