Naslovnica | English | Magyar | Italiano
Psihijatrija Novosti | Najave | Psihijatrija Arhiv | Foto galerija

Virovitica Pakrac Nova Gradiška Požega Našice Slavonski Brod Osijek Vinkovci Vukovar
pretraga po karti klikom na grad

Novosti
Psihijatrija - novosti
Najave
Psihijatrija - buduća događanja
Arhiv
Starije novosti i događanja
Arhiv
sadržaja
Odjeli psihijatrije
pri općim bolnicama
Slavonski susjedi
Odjeli psihijatrije izvan Slavonije
Grane psihijatrije
Bibliografija
Statistika
Različiti statistički podaci
Press Clippings
Psihijatrija i mediji
Liječnička drustva
Pregled liječničkih i srodnih drustava
Adresar
psihijatrijskih ustanova
Sponzori i donatori
Linkovi
ImpressumMarketingPLIVAzdravlje


Klinika za psihijatriju
Klinička bolnica Osijek


Povijest psihijatrije i Klinike za psihijatriju u Osijeku

Klinika za psihijatriju KB Osijek dobila je naslov Klinika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 14.4.1988.g. (br. 02-33/3-88) temeljem nastavne potrebe studija medicine u Osijeku i udovoljenih kriterija za taj naslov. Naslov klinike je ponovno verificiralo Ministarstvo zdravstva RH 6.8.1992.g. (br. 534-02-12-92-0002) te 1995.g. i 2000. godine.
Prvi predstojnik Klinike za psihijatriju bio je bio je prof. dr. sc. Nikola Mandić (1988-2003).
Od 21.05.03. Klinikom rukovodi prof. dr. sc. Pavo Filaković.


Na klinici je uposleno 18 liječnika (14 specijalista i 4 specijalizanta), 2 psihologa, 1 pedagog, 1 tajnik, 9 viših medicinskih sestara, 29 medicinskih sestara za njegu, 6 administratora i 9 djelatnika pomoćnog osoblja.
Klinika služi i nastavnim potrebama dodiplomske i poslijediplomske nastave Medicinskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i sjedište je Katedre za psihijatriju i psihološku medicinu.

Katedra ima 3 izvanredna profesora i 1 docenta koji su uposleni na klinici te 1 docenta izvan Klinike.
Četiri psihijatra na Klinici su doktori znanosti, a 7 njih imaju znanstveni magisterij. Pred obranom doktorata su 3 magistra, a pred obranom magisterija 3 psihijatra sa završenim poslijediplomskim studijem. Klinika je smještena je na ukupnom prostoru od 1.432 m2 - na adresi ul. J. Huttlera br. 4 i A. Stepinca br. 4.
Klinika raspolaže s ukupno 81 bolesničkom posteljom i 25 mjesta u Dnevnoj bolnici. Organizirana je u 5 kliničkih odjela:
Odjel akutne i biologijske psihijatrije s intenzivnom skrbi (25 kreveta), Odjel socijalne psihijatrije (32 kreveta), Odjel dječje i adolescentne psihijatrije (12 kreveta), Odjel za neuroze i granična stanja (12 kreveta) i Odjel dnevne bolnice s Centrom za psihotraumu (25 mjesta).

Poliklinički rad se ostvaruje preko 11 specijalističkih ambulanti na klinici i 4 dislocirane psihijatrijske ambulante u okolnim mjestima.
Tijekom 17 godina postojanja, Klinika se profilirala u suvremenu psihijatrijsku ustanovu s visoko stručnim, znanstveno-istraživačkim i pedagoškim aktivnostima.