ANTIGONA

 

 


Sofoklova tragedija Antigona, nazvana je prema imenu kćeri nesretnoga tebanskog kralja Edipa.
Njegovi sinovi Eteoklo i Polinik poginuli su u sukobu oko naslijeđa u Tebi. Kreont, novoizabrani kralj, a Edipov zet, nije dopustio pokop poginuloga Polinika, pa je zaprijetio smrtnom kaznom svakoj osobi koja to pokuša.

Tragedija počinje razgovorom dvije sestre, Edipove kćeri Antigone i Ismene, nakon bitke u kojoj su njihova braća, Eteoklo i Polinik, ubili jedan drugog. Bitka se vodila za prevlast u gradu Thebai (Tebi). Kralj Kreont je pod prijetnjom smrti naredio da se Polinikovo tijelo zbog izdaje baci psima i pticama, dok je njegov brat Eteoklo proglašen herojem.

Unatoč očekivanoj strašnoj kazni Antigona je obavila obred posipanja pepelom tijela svoga brata. Vidio ju je Kreontov stražar, pa je u skladu s Kreontovom zapovijedi bila zatvorena u kraljevsku grobnicu. Antigonin zaručnik Hemon, Kreontov sin, otvorio je potajno grobnicu nastojeći spasiti Antigonu, ali ona je već izvršila samoubojstvo u strahu od gladi. Nakon toga Hemon se ubio.


Antigona nagovara Ismenu da ipak prekrše Kreontovu zapovijed i sahrane Polinika kako bi mu se duša smirila. Antigona je čvrsta u svojoj namjeri, ali Ismena nema hrabrosti prekršiti kraljevu zapovijed. U drugom činu stražar javlja Kreontu da je netko sahranio Polinika. Ponovo ga po naredbi iskopaju i postave stražare koji ubrzo uhvate Antigonu i dovedu je pred Kreonta. Ona priznaje svoj čin, ne sumnjajući u njegovu pravednost, jer on predstavlja vječni božanski zakon nasuprot Kreontovoj političkoj samovolji.


Kreont je osuđuje na smrt, no pritom dođe u sukob sa svojim sinom Hemonom, Antigoninim zaručnikom koji je svakako želi spasiti. Kad su Antigonu živu zatvorili u obiteljsku grobnicu da umre od gladi, Kreontu dolazi slijepi vrač Tiresija s proročanstvom da će ga snaći velika nesreća provede li svoju naredbu. Kreont se uplaši i popušta: naređuje da se Antigona oslobodi iz grobnice, a Polinik sahrani.
Međutim, već je bilo prekasno. Antigona se već objesila o svoj pojas, na što si je i Hemon mačem oduzeo život, a potom je isto učinila i njegova majka Euridika. Kreont ostaje sam i ojađen kajući se do kraja života zbog svog nedjela.

 

Tema djela je ispraznost nasilničke vlasti. Onaj tko vlada pomoću nasilja prije ili kasnije će se ogriješiti o univerzalne ljudske zakone.

 

GLAVNI LIKOVI

Antigona - žena patnica. Svoj je život posvetila plemenitoj i uzvišenoj žrtvi za druge. Kao što je nesebično vodila brigu o svom ocu Edipu sve do njegova kraja, tako je vodila i brigu o duši svog brata te je i po cijenu vlastita života obavila počasne pogrebne običaje.

Ismena - Antigonina sestra. Iako je odana svojoj sestri, sama nema snage oduprijeti se nepravdi.
Kreont - samoživi vlastodržac koji je zaslijepljen željom za moći. Tek ga smrt vlastitog sina može uzdrmati i probuditi mu savjest.