Potisnuti kraljevski put u nesvjesno dvadesetog stoljeća - strasti, snovi,
omaške, humor i kreativne duševne bolesti

… sadržaj je ispunjenje želje, a želja je motiv…


Tumačenje snova je umjetnost razjašnjavanja značenja (ili mogućeg značenja) simboličkog sadržaja snova. Ova umjetnost je stara i spominje se u Starom zavjetu, gdje Josip tumači faraonove snove (sedam debelih i sedam mršavih krava). Isto u Starom zavjetu Danijel je također imao dar tumačenja snova za koje on tvrdi da "Bog s neba okriva svoje tajne".

"Tumačenje snova" (1900.), je djelo kojim i simbolično, analizom osobnih snova, koje je nazvao "kraljevski put u nesvjesno", Freud počinje novo, dvadeseto, stoljeće.

Snovi najbolje ilustriraju logiku nesvjesnog, koja je različita od logike svjesnih misli. Zato psihoanaliza poklanja pozornost snovima, omaškama, dosjetkama, jeziku, igrama riječi, premiještanju, kondenzaciji, poput literarnih kritičara.

Freud postepeno napušta tehniku hipnoze i počinje sve češće primjenjivati metodu slobodnih asocijacija i analize snova. Postepeno počinje analizirati i parapraksije, (parapraxes, slips of the tongue), omaške u govoru, čitanju, pisanju, nezgodama, nekongruentnošću između izgovorenog sadržaja i gestama (npr. prilikom lažnih svjedočenja). (Psihopatologija svakodnevnog života, 1901.).

Zatim je proučavao dosjetke i šale, kao treći put u nesvjesno, a smatra ih ekspresijom potisnutih želja i ideja. Poput kraljevske lude, koja govori samo istinu ("Car je gol"). (Šale i njihova povezanost sa nesvjesnim, 1905.).

Sigmund Freud je vjerovao da primarni proces mišljenja "ne uzima u obzir uobičajena ograničenja vanjskog svijeta i društvenog okruženja", te štoviše, ignorira ograničenja postavljena vremenom i prostorom. Na primjer, susrećemo ga u aluzijama, analogiji, fantaziranju, a osobito u poeziji, dosjetkama, šalama, snovima i simptomima.

Rad sna sadrži svjesni, manifestni kontekst i latentni kontekst, potisnutu želju (golu istinu); cenzuru – potiskivanje (uglavnom socijalno determinirano) koje producira premještanje, kondenzaciju, simbolizaciju i dramatizaciju; predsvjesnu sekundarnu elaboraciju: impoziciju svjesne logike.

Snovi govore simboličkim jezikom. Tipični simboli su npr. tijelo kao kuća; za maskulinost: visoki tornjevi, pipe, klarinet, noževi, ubojito oružje, trčeči konji; femininost: zvijezde, tjesnaci, dvorišta...

"Interpretacija snova" sadrži i Freudov osobni san "Irmina injekcija", koji sadrži ključ razumijevanja misterije snova, i prvi je san koji je Freud analizirao tehnikom samo-analize. . Freud nije dovršio analizu ovog sna, ali je prvi put dokazao sa su snovi zamaskirano ispunjenje nesvjesne želje.

Nazvao ga je "San o Irminoj injekciji". U tom snu, Freud je dao ime "Irma" jednom svom pacijentu iz stvarnog života, koji se osjećao loše nakon što je primio injekciju propyla (tadašnja medicinska procedura) od njegovih kolega, kada mu Freud prije toga pokazuje formulu kemijski slične substance trimethylamina.
Slično sadržaju mnogih snova, ovo iskustvo je bizarno i nema veze s razumom.

Kada je Freud slobodno asocirao na to direktno iskustvo i besmisleni sadržaj sna, to ga je dovelo do neočekivanih ideja koje su san učinile smislenim.
One su uključivale prisjećanje na to kako je njegov najbolji prijatelj Fliess bio opasno nemaran pri realnom pregledu Irme u stvarnom životu, a Freud ga je molio da je pregleda.
Freud se također prisjetio nedavne konverzacije s Fliessom u kojoj je spekulirao o ulozi trimethylamina u kemiji tjelesnih seksualnih procesa.

To prisjećanje dovelo je do osvješćivanja konflikta – misli i želja o Fliessu i Irmi – osjećaja ogorčenosti i ljutnje prema svom najboljem prijatelju zbog seksualne privlačnosti između njega i pacijenta.
Mnoge od tih misli izazvale su uzbuđenje i anksioznost, ali Freud je imao snage spoznati da su istinite, da imaju smisla i da su zapravo stvorile "realnu" motivaciju za njegov san.
Dakle, sadržaj sna je ispunjenje želje, a njegov motiv je želja.

Freud je uskoro zaključio da virtualno – svaki san može biti interpretiran na sličan način, i da može pokazivati sličnost sa histeričnim simptomima.

"Irma " = Anna Hammerschlag, prerano je obudovjela kćerka Freudovog učitelja hebrejskog, profesora Hammerschlaga, koji je učio Freuda Starom zavjetu u hebrejskoj školi i bio mu je jako važan.
Annu je također tretirao od histerije.
Freud je rekao o profesoru: On me učio četiri godine, postojale su simpatije između nas i znali smo intimno razgovarati. Uvijek me je doživljavao kao svoga sina. Imao je visoko mišljenje i o profesorovoj supruzi: Ne znam bolje ili humanije ljude, ili slobodnije od bilo kakvih pogrešnih motiva.

Freud je nazvao svoju kćer Anna, kao i najpoznatiju pacijenticu Annu O., a Antigona je također postala dio njegovih osnovnih teorija.

 


San od 23./24. srpnja 1895.

Velika dvorana – mnogobrojni gosti koje primamo.
Među njima Irma koju odmah odvodim u stranu da bih joj u neku ruku odgovorio na njeno pismo, da bih joj predbacio što još uvijek ne prihvaća "rješenje".
Kažem joj: ako još imaš bolove, onda je to zaista samo tvoja krivica.
Ona odgovara: Kad bi ti znao kakve bolove sada imam u vratu, trbuhu i u tijelu, gušim se. Ja se uplašim i pogledam je.
Ona izgleda blijeda i podbula; pomislih da sam najzad ovdje ipak previdio nešto sasvim organsko. Povedem je ka prozoru i pogledam joj u grlo.
Pri tom ona pokaza malo odupiranja kao što to rade žene s umjetnim zubima. Pomislih kako to ipak nije potrebno.
Usta se zatim lijepo otvaraju i ja s desne strne nalazim veliku mrlju, i na drugom mjestu na neobičnim nabranim tvorevinama koje su očigledno rađene prema nosnim školjkama primijetim bijelo-sive kraste na većoj površini.
Brzo pozovem doktora M. Koji izvrši ponovni pregled i potvrdi..Dr. M. izgleda sasvim drukčije nego obično; vrlo je blijed, hramlje, nema dlaka na bradi…Moj prijatelj Otto, sad isto tako stoji pored nje, a prijatelj Leopold, perkutira je preko steznika i kaže: Ona s donje lijeve strane ima neki potmuo ton, pokazuje također na jedan infiltrirani dio kože na lijevom ramenu (što i ja, kao i on, usprkos haljini osjećam)…M. Kaže: Nema sumnje, to je infekcija, ali ne mari ništa; pridružit će se i i dizenterija i otrov će se izlučiti…Mi također neposredno znamo odakle ova infekcija dolazi.
Prijatelj Otto dao joj je nedavno, kad se loše osjećala injekciju s jednim propilepreparatom Propilen…Propionska kiselina…Trimetilamin (čiju formulu vidim pred sobom odštampanu krupnim slovima)..
Takve se injekcije ne daju ovako lakomisleno.
Vjerojatno i šprica nije bila čista.


To je prvi san koji sam izložio detaljnoj interpretaciji.

….Ovaj san se nadovezao na događaje od prethodnog dana. Vijest o Irminom stanju,koju sam primio od Otona, povijest bolesti koju sam pisao duboko u noć, zapošljavali su moju duševnu aktivnost i za vrijeme spavanja.
No nisam mogao naslutiti sadržaj sna niti što taj san znači.
Čudim se simptomima bolesti na koje se Irma žali u snu, jer nisu isti oni zbog kojih sam je liječio.
Smijem se besmislenoj ideji o injekciji propionske kiseline i utjehi koju je izrazio dr M. San mi prema kraju izgleda nejasniji i zbijeniji nego što je bio na početku. Da bih saznao značenje svega toga, moram se odlučiti na opširniju analizu.

 

Odabrana djela Sigmunda Freuda. Knjiga šesta. Tumačenje snova I. (Die Traumdeutung).
Urednik:dr Hugo Klajn. Beograd 1973.
Poglavlje: Metode tumačenja sna. str. 112-113