NIKOLA TESLA

1856.-1943.

Nature and Nature's laws lay hid in night.
God said, "Let Tesla be", and all was light.

Institut Ruđer Bošković Zagreb

biografija

 

Nikola Tesla (roden 10. srpnja 1856. u Smiljanu kod Gospica, Austro-Ugarska (danas Hrvatska), preminuo 7. sijecnja 1943. New York) bio znanstvenik i pronalazac u oblasti elektrotehnike i radio-tehnike, porijeklom iz Like. Vecinu radnog životnog vijeka je proveo u New Yorku, SAD, radeci na izumima nezavisno ili sa drugim znanstvenicima.
Po njemu je nazvana jedinica za mjerenje magnetne indukcije.Biografija
Gimnaziju je polazio u Gospicu i Karlovcu, a elektrotehniku studirao u Grazu i Pragu. Radeci cetiri godine u Budimpešti i Parizu otkrio je okretno magnetsko polje i napravio prvi prakticni motor za izmjenicnu struju. 1884. godine odlazi u SAD i tri godine kasnije osniva vlastiti laboratorij, u kojem dolazi do svojih najvažnijih otkrica - višefazni sistem izmjenicnih struja, koji je ubrzo izazvao velike izmjene u elektroindustriji. 1887. i 1888. godine zašticuje patentom jednofazni i višefazni elektromotor, sistem razvodenja, višefazni transformator sa željeznom jezgrom i 18 drugih.
U 1889. godini ostvaruje okretna dinama i transformatore izmjenicne struje visokih frekvencija. Iste godine objavljuje i rezultate proucavanja fiziološkog djelovanja struja na covjekovo tijelo i predlaže njihovu primjenu u lijecenju. Od 1891. godine radi na ostvarenju bežicnog prijenosa poruka i razvodenju energije bežicnim metodama. U razdoblju 1896-1914. patentira seriju pronalazaka koji cine osnovu suvremene radio-tehnike. Od njegovih 700 pronalazaka nekoliko desetaka je našlo prakticnu uporabu. U proljece 1898. godine, na elektrotehnickoj izložbi u New Yorku prikazuje mogucnost upravljanja brodom s daljine elektromagnetskim valovima. U 1934. izucava mogucnost razbijanja atomske jezgre pomocu elektrostatickih generatora visokog napona.
Povodom obljetnice stogodišnjice Teslina rodenja 1956. godine, jedinica za gustocu magnetskog toka je nazvana 'tesla'.

wikipedia eng.

wikipedia hrv.


blog SD cafe.... Svake veceri u osam sati Tesla je dolazio na veceru u Sobu palmi hotela Valdorf Astorija. Bila je to prilika za carsijske sladokusce da uzivo posmatraju njegove neobicne manire. Na stolu se nalazilo, kao i obicno, osamnaest platnenih salveta. U to vreme se Tesla vise nije secao zbog cega je voleo brojeve deljive sa tri, zasto se plasio prljavstine ili sta je neposredan uzrok citavog niza cudnih opsesija koje je nosio na sobom citavog zivoga.

Za stolom je brisao vec blistavo srebro i kristalno posudje, koristeci uvek drugu salvetu. Potom, kako je jelo stizalo, brzo je izracunavao zapreminu hrane u posudama.

Tesla je pricao , da je u zelji da svojim roditeljima nadoknadi gubitak sina, podvrgavao sebe gvozdenoj disciplini. Smatrao je da mora ziveti spartanski , da treba da uci vise od drugih i da u svakom pogledu bude bolji. "Do osme godine" , pisao je , "sanjao sam o duhovima i vampirima, bojao sam se zivota, smrti, Boga". Od rodjenja, roditelji su odredili da on treba da nasledi oca u svestenickoj odori. U pripremi za ovaj poziv Tesla je svakodnevno prolazio ocevu obuku. " Ona se sastojala od raznovrsnih vezbi - pogadjao sam sta otac misli u tom trenutku, otkrivao nedostatke u nekoj formi ili izrazu, ponavljao druge recenice, napamet racunao. Lekcije su imale za cilj da razviju moc pamcenja, rasudjivanja i posebno kritickog odnosa prema pojavama i ljudima."
Tesla je veoma rano otkrio da ima jos jednu neobicnu sposobnost, kao i njegov pokojni brat Dane: da vizuelno pamti dogadjaje do najsitnijih detalja. Slike su mu navirale iznenada i toliko snazno da ponekad nije mogao da razluci sta je vizija a sta stvarno pred njegovim ocima. " Bile su to slike stvari ili scene koje sam zaista video, a nikada one koje su bile samo plod moje uoprazilje ... Zbog toga sam bio vrlo uznemiren. Niko od psihologa ili fiziologa koje sam konsultovao nije mogao da nadje zadovoljavajuce objasnjenje ovakve pojave.

Od Teslinog doba do danas parapsiholozi su eksperimentisali sa mnogim ljudima slicnih sposobnosti. Najcesci su bili pokusaji da se mentalne slike ovekovece na nerazvijenoj rolni fotografskog filma. U skorijim istrazivanjima nastojanja su usmerena ka direktnom prenosu misli na elektronske stampace. Ni jedan od ostvarnih rezultata do sada ne ispunjava kriterijume naucnog dokaza.

Da bi odagnao imaginarne slike, Tesla se u mislima , nocima i nocima otiskivao na zamisljeno putovanje u nove gradove i zemlje, ziveo je tamo, sretao ljuce i sticao prijatelje. Tako je radio sve do sedamnaeste godine, a onda je shvatio da uz izvestan napor moze da ukroti nekontrolisane vizije i ucini ih dragoceninim slugom. Mogao je da vizuelizuje modele, crteze ili eksperimente tako da mu stvarni nisu bili ni potrebni. O tome je pisao:
" Ja ne zurim da krenem sa poslom. Kada dobijem ideju pocinjem da je ostvarujem u masti. Menjam konstrukciju, pravim poboljsanja i eksperimentisem sa uredjajem u mislima. Potpuno mi je svejedno da li je on u mojoj glavi ili na radnom stolu u radionici. " Tako je kaze bio u stanju da zamisao izvede do savrsenstva a da prethodno nista ne dodirne rukama.

Tesla je imao neverovatno pamcenje ...
U skoli je resavao zadatke u isto vreme dok je nastavnik pisao na tabli i kada bi zadatak bio postavljen Tesla je istog casa znao resenje. Tesla je pricao jos o jednom cudnom fenomenu, zajednickom mnogim kreativnim ljucima u trenucima kada nije bio koncentrisan na problem, odjednom bi shvatio da zna odgovor. Cinjenica je da su masine koje je Tesla gradio gotovo uvek odmah dobro funckionisale. Mogao je da pogresi u razumevanju naucnog principa ili u izboru materijala za konstrukciju, ali uredjaji su se uvek ponasali onako kako je i predvidjao.

Sa svim ovim neobicnim sposobnostima, sreca je da u Teslino doba psihijatrija nije bila tako rasirena i popularna u Americi. Zbog vizija koje su mu se nekontrolisano javljale i remetile njegovo osecanje za stvarnost, psihijatar sa tadasnjim saznanjima mogao bi olako da pretpostavi da decak boluje o sizofrenije.

Kada je prvi put otkrio svoje mentalne slike i ustanovio da su one uvek u vezi sa stvarnim, ranijim dogadjajima u njegovom zivotu, bio je uveren da je na pragu razumevanja, pojave od izuzetnog znacaja. Od tada je uvek nastojao da ustanovi spoljasnji uzrok vizije. Razmisljao je da se za sve sto ljudsko bice moze da ucini moze napraviti masina koja ce ga u tome verno oponasati, . Citavog zivota Tesla nije odustao od ove zamisli. Jos za mladickih dana Tesla je prihvatio dva shvatanja koja ce odigrati kljucnu ulogu u njegovom kasnijem zivotu. Po prvom ljudska bica potpuno adekvatno mogu da se definisu kao "masine od mesa". Ako je bio nedrustven , a bio je, ovo shvatanje mu je posluzilo kao osnova za odnos prema ljudima iz njegove okoline. Drugo shvatanje ga je odvelo u cudan i caroban svet - kome je sam dao ime - "teleautomatika" ili robotika. "Posto sam godinama razmisljao o tome konacno sam odlucio da konstruisem automat koji ce biti moja mehanicka kopija i koji ce, kao i ja, moci da odgovori na sve spoljasnje uticaje. Takav automat mora da ima pokretacku snagu, organe za kretanje, upravljacke mehanizme i jedan ili vise culnih organa . Masina bi obavljala zadatke na isti nacin kao i ziva bica jer bi sadrzala sve potrebne elemente . Sasvim je nevazno da li bi automat bio izgradjen od krvi ili mesa ili drveta i celika, ukoliko bi bio u stanju da obavi sve sto inace moze jedno inteligentno bice, njegov um, u tom slucaju morao bi da bude opremljen znanjem, rasudjijvanjem i iskustvom. Mislim da to ne bi bilo tesko, jer bih mogao da u njega prenesem sopstvenu inteligenciju i razumevanje. "

"Zao mi je gospodo"

Jednog dana 1898. dok je proveravao elektromehanicki oscilator, povezao ga je bez ikakve prethodne ideje, sa gvozdenim stubom koji je pored njegovog prozora u hotelskoj sobi bio postavljen duz cele zgrade. Ukljucio je oscilator i seo da belezi sve sto primeti. Ovi aparati su ga uveka zabavljali, jer sa povecanjem ucestalosti vibracija dolazilo bi do rezonance, prvo u jednom a zatim u drugim predmetima u radionici. Dok je belezio zapazanja, Tesla nije bio svestan da se vibracije preko stuba ucvrscenog u peskovito tle sire citavim Menhetnom u svim pravcima. (Zemljotresi su , uobicajeno uvek snazniji dalje od epicentra). Zgrade su pocele da se ljuljaju, prozori da se tresu a gomile ljudi istrcavali su na ulice. U policijskoj stanici, gde je Tesla vec stekao reputaciju sumnjivog lica, odmah su shvatili da je "zemljotres" zahvatio samo ovaj deo grada. Dva policajca su naravno, posla pravo do Tesle. On je i sam primetio da nesto nije bilo u redu i cekicem je brzo razbio oscilator. Istog trenutka kada su policajci usli u njegovu hotelsku sobu, prestao je i zemljotres.

"Gospodo, zao mi je", docekao ih je Tesla. "Malo je nedostajalo pa da prisustvujete mom eksperimentu. Morao sam iznenada da prekinem eksperiment ali ako zelite mozete doci veceras pa cu oscilatore prikljuciti za dve platforme na kojima mozete da se drmusate do mile volje. Sada morate otici jer imam jos puno posla. Do vidjenja gospodo."

Posle policajaca stigli su novinari, njima je rekao da bi zacas mogao da srusi Bruklinski most kad god to zazeli.

Zaista je mogao! Napravio je oscilator velicine budilnika, stavio ga u dzep i posao da potrazi poluzavrsenu gradjevinu. Pronasao je jednu desetospratnicu u kojoj je bio tek postavljen celicni skelet. Na jedan od stubova je prikljucio oscilator.

"Za nekoliko minuta osetio sam lagano treperenje. Povecanjem intenziteta pocela je da podrhtava citava celicna masa. Konacno, gradjevina se zaljuljala. Radnici su u panici trcali ka prizemlju. Vikali su da se zgrada rusi i pozvali policiju. Pre nego sto je nesto ozbiljno moglo da se dogodi, otkacio sam vibrator, stavio ga u dzep i izgubio se. Da sam sacekao jos deset minuta, zgrada bi bila sravnjena sa zemljom. Na isti nacin, za Bruklinski most trebalo bi mi manje od jednog casa."

To nije sve. Tesla je tvrdio da bi oscilator mogao da prepolovi Zemlju - "kao kada decak raspoluti jabuku". Govorio je da se vibracije Zemlje ponavljaju u periodama od jednog casa i cetrdeset devet minuta. To znaci, da ako bi se u jednom trenutku udarilo po Zemlji da bi se talas kontrakcija prosao kroz nju i da bi se vratio za sat i cetrdeset devet minuta u obliku eksplozije. Govorio je da je Zemlja kao i sve drugo, u stanju neprekidnog vibriranja. Ona se stalno skuplja i siri.

"Pretpostavimo da u momentu kada zapocinje kontrakcija izazovem eksploziju jedne tone dinamita. To ce ubrzati kontrakciju i vratice se takodje ubrzan talas eksplozije. Tada cu eksplodirati jos jednu tonu dinamita i opet povezati talas kontrakcije. Kada bi se to stalno ponavljalo, mozete pretpostaviti sta bi se dogodilo. Zemlja bi pukla nadvoje."

Pitali su ga koliko bi mu trebalo vremena da razdvoji Zemlju. "Mozda nekoliko meseci, mozda godinu ili dve". Ali samo za nekoliko nedelja, rekao je, planine i brda bi se pokretali za desetinu metara gore i dole, reke bi se izlivale iz korita, zgrade bi se rusile - civilizacija bi prakticno nestala.


 


Milovan Matić i mit o Tesli (www.politika.co.yu)

Voleo je žene i vino

Jedan od naših najpoznatijih istraživača života i rada genija iz Smiljana tvrdi da je najveći srpski naučnik imao svoje poroke na koje je trošio gomile dolara
........ - pišem svoju drugu knjigu o Nikoli Tesli koja će sigurno biti gotova u junu i pojaviće se na Sajmu knjiga u Beogradu. Nisam još tačno odredio kako će se zvati - "Tesla i žene" ili "Tesla, vino i žene". Ja ovu knjigu pišem odavno, a ovaj film što se snima u Americi "Tesla i Katarina", čija je tema u stvari odnos Tesle i Edisona koji nije birao sredstva da bi diskreditovao Nikolin sistem naizmenične struje, biće mi u svakom slučaju dobra reklama.

- Još kao osnovac sam se interesovao za prirodne nauke. Na Teslu sam se "primio"1976. godine kada je obeležavana stodvadeseto- godišnjica od njegovog rođenja i na televiziji išla serija o njemu, a u štampi feljtoni. Tesla je tada stvarno bio popularan - priča Milovan. - Počeo sam i sam da eksperimentišem po Teslinim uputstvima i vrlo brzo shvatio da ono što u školi učimo o Tesli spominje sve osim njegovih glavnih izuma. Učili smo da je Markoni izumeo radio, a ja se i sad sav naježim kad u kvizovima čujem pitanje: "Ko je stvorio radio?", a kao tačan odgovor važi - Markoni. A još 1943. godine Vrhovni sud SAD je doneo presudu u korist Tesle. Nastranu što je protiv Srbina, a u korist Markonija tada svedočio Srbin Nikola Pupin. I prvu medijsku bitku koju su Srbi izgubili to je ta o tvorcu medija. Ko je izumeo ne samo radio već i radar i televiziju? Naravno, Tesla. A mi i dan-danas tvrdimo suprotno i samim Amerikancima da je Markoni taj.


Katarina Džonson: pisala je Tesli divna ljubavna pisma .......

- Da pišem knjigu o Tesli i ženama odlučio sam se zato što ga bije loš glas: da je bio homoseksualac, čak kastriran, što nema blage veze sa istinom. Zar bi čovek koji je pisao da "svako treba da smatra svoje telo kao neprocenjiv poklon od onoga koga voli iznad svega, kao čudesno umetničko delo neopisive lepote i vrednosti van moći ljudskog shvatanja, a tako delikatno i krhko da ga jedna reč, ne jedan dah, pogled, čak i misao mogu povrediti", povredio svoje telo, odlučio da se kastrira. Sve te priče lansirali su oni "pronalazači" kojima je smetalo što je Tesla objavljivao samo rezultate svojih istraživanja ali ne i način na koji je dolazio do svojih izuma. Kako sam ja nešto otkrio, to je moja stvar, govorio je. A svaki njegov pronalazak skrivao je desetine potpronalazaka koji su svaki za sebe imali ogroman značaj - objašnjava Milovan. - Šta je sam Tesla mislio o sebi kao naučniku dobro ilustruje njegovo objašnjenje zašto je 1912. godine odbio Nobelovu nagradu. "Ove godine dobiću je ja, za sto godina dobiće je njih sto. Ne želim da budem među tih sto".

Osim što je bio genije, Nikola Tesla je u svemu drugom bio običan muškarac, tvrdi Milovan.

Budalaština je, objašnjava teslolog iz Botunje, da je bio ženomrzac, naklonjen istom polu. On je samo, kako je u više navrata izjavljivao, odlučio da svoj život posveti radu i zato se odrekao društva "dobre žene, a i više od toga". "Pronalazač ima tako snažnu narav, sa toliko neobične strastvene osobenosti da bi morao sve napustiti kad bi se posvetio ženi" govorio je. "Ja ne verujem da možete spomenuti mnogo velikih izuma koje su napravili oženjeni ljudi".

- Međutim, to ne znači da Tesla nije kontaktirao sa ženama. Naprotiv. Bilo je onih koje su mu se nametale, onih kojima se divio i trećih, ili prvih, svejedno, koje su prema njemu gajile iskrenu ljubav, odnosno prijateljstvo kako je Tesli više odgovaralo da veruje - priča Milovan. - Poznato je da je Laza Kostić pokušao Teslu, koga je upoznao u beogradskom hotelu "Imperijal" 1892. godine, da oženi bogatom vojvođanskom devojkom Lenkom Dunđerski u koju je i sam pisac bio zaljubljen.

U leto 1895. godine Laza je Tesli pisao iz manastira Krušedola: "Hoću da vas oženim. Devojka koju sam vam namenio podobana je da savlada svakog ženomrsca. Ja mislim da bi i mrtvog oživela, a konačno... može doneti i do jednog miliona dolara ako treba". Lazin provodadžiluk nije uspeo. Tesla se nije upecao, a nesrećna Lenka je mlada umrla a da nesuđenog mladoženju nije ni videla.

Znao je genije iz Smiljana da izludi ali i očara žene. Tako je ostalo zabeleženo da je francuska glumica Sara Bernar, koju je upoznao u Parizu, a potom viđao na sedeljkama kod zajedničkih prijatelja Džonsonovih u Njujorku, ludela kada bi usred večere ili zabave, kad bi došlo njegovo određeno vreme, ustao i otišao u svoju laboratoriju. Kod Džonsonovih je upoznao i talentovanu klaviristkinju Margaritu Merington. O tome kakav je utisak ona ostavila na naučnika svedoči i ovaj dijalog sa jedne večere:

"Šta biste učinili da imate novac?", pitao je Nikola Margaritu.

"Kupila bih kuću izvan grada, iako bi mi bilo teško da odlazim u predgrađe i da se vraćam".

"Gospođice Merington, kad ja počnem zgrtati milione rešiću taj vaš problem. Kupiću čitav jedan skver usred Njujorka i usred njega ću vam izgraditi vilu i oko nje zasaditi drveće. Onda ćete imati letnjikovac i nećete morati ići izvan grada".

Tesla je bio slab i na operske pevačice, posebno na tada poznate Milku Trninu i Nordiku Lilijan. U ovu poslednju je, smatra Milovan, bio i zaljubljen.

- Ali, verovatno najdublju, a sigurno najdužu intimnu vezu, mada ne u ljubavničkom smislu, Tesla je imao sa Katarinom Džonson, suprugom svog dobrog prijatelja Roberta Andervuda Džonsona. Ona mu je napisala oko 150 pisama i to su najlepša ljubavna pisma koja sam ja pročitao - kaže Milovan Matić dok nam čita delove iz svojih spisa. - Kad je njen muž jedno vreme bio ambasador u Rimu, ona je Tesli iz Italije pisala: "Šta Vi radite? Želela bih od Vas, moj večno dragi i večno ćutljivi prijatelju, da dobijem bilo kakve vesti, bilo one dobre ili loše. Ali, ako ne možete da mi napišete bar jedan redak, poklonite mi jednu misao, nju će primiti jedna osetljiva podešena sprava. Ne znam zašto sam tako tužna, osećam se kao da je u životu sve uzmaklo preda mnom. Možda sam isuviše usamljena... Mislim da bi bila srećnija kad bih nešto o Vama znala, o vama koji niste svesni ničega drugog osim svog rada i koji nemate ljudskih potreba..". Nekoliko godina po Katarininoj smrti Džonson je pisao Tesli: "Jedne od njenih poslednjih reči bile su: Druži se s Teslom i pazi na njega".

Po Milovanovim saznanjima Tesla je, kad su poroci u pitanju, bio daleko od čistunca. To što je voleo vino i to posebnu sortu crnog, mađarskog, koje mu je iz Budimpešte uredno slao ujak, vladika Petar Mandić, ni po jada. Gomile novca, ne računajući, mereno po sadašnjim vrednostima, milijarde dolara koje su progutala njegova istraživanja, trošio je na kockanje i na večere u Njujorku što su koštale stotine hiljada dolara a pozivnica za njih, za tadašnju američku elitu, bila je izuzetna čast.

- Postoji jedna zagonetna godina u njegovom životu, od 1888. do 1889, gde se ne zna uopšte gde je bio i šta je radio. Po jednom zapisu neki prijatelj našao ga je u kafani na železničkoj stanici u Mariboru kako sa društvom igra karte. Te 1889. godine, možda od prevelike brige za sina jedinca, jer mu je drugi sin Dane umro sa četrnaest godina, prepuklo je srce Nikolinog oca prote Milutina. Tada su iz Maribora, zbog kartanja, žandari Teslu dva puta proterali u mesto rođenja, Gospić, kao "opasnog po okolinu". Kockao se i kao student. Svom kolegi Nemcu Buršu znao je da kaže: "Biću bolji student od tebe, a i bolje ću da igram bilijar", priča Milovan. - Tesla nije poticao iz siromašne porodice, na studijama je imao stipendiju Vojne krajine, novca je bilo dovoljno i za istraživanja. Mučio se samo dve - tri godine u Americi i to ne odmah po dolasku na taj kontinent. Asketa je postao pred kraj života, u osmoj deceniji.


Milica STAMATOVIĆ
Snimio Zoran GRUJIĆ